Energie: Stap Over Of Gooi Geld Weg

Niet elke Nederlander neemt de moeite om jaarlijks een nieuwe energie-aanbieder uit te kiezen.

Als er iets is wat mij de indruk geeft dat het goed gaat met de economie, is het dat wel. Hoe erg kan het gesteld zijn met de financiën van de gemiddelde Nederlander, als men massaal jaarlijks honderden euro’s besparing laat liggen?

Elk jaar–of in elk geval aan het einde van het contract–heeft elke Nederlander de keuze uit een paar opties:

  • het huidige contract stilzwijgend laten doorlopen;
  • een verlengingsaanbod van de huidige leverancier accepteren;
  • zelf de aanbiedingen op de sites van de leveranciers vergelijken;
  • meedoen met collectieve inkoop, bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis of de Consumentenbond;
  • vergelijken via PriceWise of Independer.
Energie-aanbieders (Groen) voor 2017, oplopend op maandbedrag, vergeleken via PriceWise. NB: Dit betekent niet dat Oxxio de goedkoopste aanbieder van Nederland is, maar dat Oxxio deze ronde, bij ons verbruik, het voordeligst is.

Wij vergelijken deze mogelijkheden al jaren elk jaar met elkaar. En elk jaar is het resultaat hetzelfde. Ook dit jaar valt de vergelijking weer nadrukkelijk in het voordeel uit van dezelfde optie als alle vorige jaren. Dat is al zoveel jaar het geval, dat ik de volgende conclusies als waarheden durf te poneren:

  • Een nieuw contract is altijd voordeliger dan het huidige*.
  • Een éénjarig contract is altijd voordeliger dan contracten met langere looptijden of voor onbepaalde tijd*.
  • Een andere leverancier is altijd voordeliger dan het verlengingsaanbod van je huidige aanbieder**.
  • Afsluiten via PriceWise of Independer is altijd voordeliger dan zelf uitzoeken of collectieve inkoop***.

En toevallig is afsluiten via PriceWise of Independer ook nog eens de makkelijkste optie. Het enige wat je ervoor nodig hebt zijn je (globale) jaarlijkse verbruikscijfers voor gas en licht, dus twee getallen (m³ en kWh). Vul die in op de site (of laat de site ze schatten), laat de site de tarieven vergelijken, en kies de bovenste (eventueel met inachtneming van je favoriete randvoorwaarden, zoals groene stroom, groene stroom uit Nederland, vast of variabel, per jaar of meerjarig, etc.).

Jaarlijks is dit hoogstens een kwartier werk, en levert het honderden euro’s voordeel op ten opzichte van de gemakzuchtiger alternatieven (die niet eens minder moeite kosten). Dat kwartiertje wordt dus betaald tegen een tarief waarvan zelfs sommige advocaten alleen kunnen dromen.

Doen dus!

PS: Tenzij je de energiemaatschappijen natuurlijk hun onnodig ontvangen euro’s gunt…****


* Want aanbieders lokken klanten met een overstapbonus, die altijd zo hoog is dat geen enkel tariefvoordeel er tegenop weegt. Zeker niet als je voor één jaar tekent, zodat de overstapbonus over een luttele twaalf maanden wordt uitgesmeerd.

** Want hoe voordelig je huidige aanbieder je tarieven ook voor je wil maken, hij biedt nooit een “blijfbonus”, of in elk geval niet eentje die opweegt tegen de overstapbonus van een andere leverancier*.

*** Daar heb ik geen kant-en-klare verklaring voor, maar ik vermoed dat de energieleveranciers PriceWise en Independer beschouwen als een collectief, maar dan een met een reikwijdte waar zelfs VEH en Consumentenbond niet tegenop kunnen.

**** Het voordeel van overstappen is steeds zo groot dat de energiemaatschappijen hun winst waarschijnlijk volledig halen uit al die stakkers die de moeite niet nemen.